ساز دهنی یا هارمونیکا یک ساز بادی است که صدای آن با ارتعاش زبانه های فلزی در داخل ساز تولید می شود. ساز دهنی به چند نوع تقسیم می شود که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- ساز دهنی دیاتونیک (Diatonic Harmonica) که ۱۰ سوراخ دارد و هر سوراخ دو نت مختلف را با دمیدن و مکیدن صدا می دهد. این نوع ساز دهنی برای سبک های بلوز، راک، کانتری و فولک مناسب است.
- ساز دهنی کروماتیک (Chromatic Harmonica) که ۱۲ یا ۱۶ سوراخ دارد و با استفاده از یک اسلاید (slide) فلزی می توان نت های نیم پرده را نیز اجرا کرد. این نوع ساز دهنی برای سبک های جاز، کلاسیک، پاپ و موسیقی فیلم مناسب است.
- ساز دهنی ترمولو (Tremolo Harmonica) که دو ردیف سوراخ دارد و با تولید صدای لرزان و ملایم خصوصیت خود را نشان می دهد. این نوع ساز دهنی برای سبک های محلی، سنتی و فولک مناسب است.
برای خرید ساز دهنی می توانید به فروشگاه های اینترنتی مختلف مراجعه کنید و قیمت و کیفیت محصولات را با هم مقایسه کنید. برای آموزش ساز دهنی نیز می توانید به منابع آموزشی آنلاین چون ویدئو، کتاب، پادکست و … رجوع کنید.
سازدهنی و انواع موسیقی
ساز دهنی برای انواع مختلفی از موسیقی مناسب است. بسته به نوع ساز دهنی که انتخاب می کنید، می توانید در سبک های متفاوتی نواختن را تجربه کنید. برای مثال:
- اگر ساز دهنی دیاتونیک دارید، می توانید در سبک های بلوز، راک، کانتری و فولک نوازنده باشید. این سبک ها معمولاً از نت های ساده و ریتم های شاد و پرانرژی استفاده می کنند.
- اگر ساز دهنی کروماتیک دارید، می توانید در سبک های جاز، کلاسیک، پاپ و موسیقی فیلم نوازنده باشید. این سبک ها معمولاً از نت های پیچیده و تغییرات زیاد در آکوردها و ملودی ها استفاده می کنند.
- اگر ساز دهنی ترمولو دارید، می توانید در سبک های محلی، سنتی و فولک نوازنده باشید. این سبک ها معمولاً از صدای لرزان و ملایم ساز دهنی برای خلق جو خاص و عاطفی استفاده می کنند.
- ساز های مشابه ساز دهنی از نظر ساختار و صدا، ساز هایی هستند که از زبانه های فلزی برای تولید صدا استفاده می کنند. برخی از این ساز ها عبارتند از:
- ملودیکا (Melodica) که یک ساز بادی کیبوردی است و با فشار دادن کلیدهای آن و دمیدن در یک لوله، صدای آن را تولید می کند.
- چنگ رومی (Jew’s Harp) که یک ساز بادی فلزی است و با قرار دادن آن بین دندان ها و نوسان دادن زبانه آن با انگشت، صدای آن را تولید می کند.
- اکاردئون (Accordion) که یک ساز بادی کشویی است و با باز و بسته کردن بدنه آن و فشار دادن کلیدهای آن، صدای آن را تولید می کند.
- هارمونیوم (Harmonium) که یک ساز بادی کیبوردی است و با فشار دادن پدال های آن و فشار دادن کلیدهای آن، صدای آن را تولید می کند.
بافت صدای ساز دهنی به نحوه تولید صدا با استفاده از زبانه های فلزی در داخل ساز بستگی دارد. زبانه های فلزی با دمیدن یا مکیدن هوا از سوراخ های ساز به نوسان در می آیند و صدای مختص به هر سوراخ را ایجاد می کنند. بافت صدای ساز دهنی را می توان با استفاده از تکنیک های مختلف تغییر داد. برخی از این تکنیک ها عبارتند از:
- برس (Brush) که با حرکت دادن زبان روی سوراخ های ساز، صدای لغزان و پیوسته ایجاد می کند.
- وایبراتو (Vibrato) که با تغییر سرعت و فشار هوا در حین نواختن، صدای لرزان و عمیق ایجاد می کند.
- بندینگ (Bending) که با تغییر شکل دهان و زبان در حین مکیدن هوا، صدای پایین تر از نت اصلی را ایجاد می کند.
- اوربلو (Overblow) که با دمیدن هوا با فشار زیاد، صدای بالاتر از نت اصلی را ایجاد می کند.
- تانگ بلاکینگ (Tongue Blocking) که با قرار دادن زبان روی چند سوراخ و نواختن یک یا چند سوراخ باطرف زبان، صدای پر و قوی ایجاد می کند.
تکنیک های پخش صدای ساز دهنی
تکنیک های پخش صدای ساز دهنی به روش هایی گفته می شود که با استفاده از آن ها می توان صدای ساز دهنی را در فضا یا روی ضبط پخش کرد. برخی از این تکنیک ها عبارتند از:
- استفاده از میکروفون (Microphone) که با قرار دادن یک میکروفون نزدیک به ساز دهنی، صدای آن را در بلندگو یا ضبط منتقل می کند. این تکنیک برای اجرای زنده یا ضبط استودیویی مناسب است.
- استفاده از پیک آپ (Pickup) که با نصب یک سنسور الکترومغناطیسی روی ساز دهنی، صدای آن را به شکل الکتریکی در خروجی قابل پخش می کند. این تکنیک برای اجرای الکترونیک یا افکت دار مناسب است.
- استفاده از بلندگو (Speaker) که با قرار دادن یک بلندگو در دهان و نواختن ساز دهنی، صدای آن را با صدای بلندگو ترکیب می کند. این تکنیک برای اجرای خلاقانه یا تجربه ای مناسب است.
ویژگییا ساز دهنی خوب چیا هستن ؟
هارمونیکا یکی از بهترین سازهاست خیلی خوشصداس